Beskärning av rosor
Beskärning av rosor är lämpligt att göra på våren, innan växtsäsongen startar. Hur man beskär lämpligast beror på vilken kategori rosen tillhör, om det t.ex. är en buskros, klätterros, rabattros eller marktäckande ros. Blommorna bildas olika för olika rosor och då måste man anpassa beskärningen efter det så att man t.ex. inte skär bort de ställen där blommorna ska bildas.
Beroende på kategori beskär man också olika hårt, men döda och skadade grenar kan alltid tas bort. Ibland kan det också bli nödvändigt att korta in skott även på hösten, om de blivit så långa att de riskerar att brytas sönder av tyngden av snön på vintern.
Skador på rosor och tips om vad man kan göra
Förebyggande:
Bio-Balans eller Binab är giftfria växtskyddsmedel som förebygger mjöldagg och svartfläcksjuka på rosor.
Dessa medel innehåller fyra sorters inympade Trichodema arter. Rätt sortval kan minimera angrepp av parasiter.
Fräkenextrakt mot svamp motverkar svampsjukdomar och stärker växten. Låt 100 g fräken dra i 2 liter vatten något dygn. Sila. Späd ut och bespruta rosorna (även på fruktträd och bärbuskar).
Atamon (vanligt konserveringsmedel från livsmedelaffären) En flaska Atamon blandas i tio liter vatten plus lite såpa eller diskmedel för att minska ytspänningen. Blanda alltsammans i t ex sprayflaska och spruta hela busken, även undersidan av bladen. Börja behandlingen tidigt med att förebygga och sedan upprepa helst var tredje vecka. Det brukar hålla de flesta svampangrepp i schack.
Bladlöss är den vanligaste insekten som angriper rosor. De föredrar skottspetsarna och de nyaste bladen.
Överdriv inte kvävegödsling. En alltför stor dos kvävegödsel gör rosorna mer mottaglig för sjukdomar.
Gödsla med kaliumhaltiga gödselmedel istället.
Vatten: försök i första hand att spola bort med en lagom hård vattenstråle från trädgårdsslangen, upprepa regelbundet.
Nässelvatten mot löss och svamp stärker växten och är i lagom mängd ett ypperligt gödselmedel, näring mm tas upp av blad såväl som rot.
Mjöldagg kommer med daggen och angriper de färska skottspetsarna och bladen som beläggs med ett gråvitt mjöl, tillväxten avstannar och de angripna delarna kan dö. Den trivs i torrt klimat.
Bakpulver mot Mjöldagg, Bikarbonat (10%) som löses upp i ljummet vatten, 1 gram per liter + lite såpa för ytspänningens skull. Börja behandlingen tidigt som förebyggande och upprepa sedan under hela sommaren.
Spruta hela busken, även på bladens undersida.
Svartfläcksjukan börjar med små svarta fläckar på bladen närmast marken. Den sprider sig sedan uppåt längs grenarna. Bladen gulnar och faller av. Svåraste svampsjukdomen att bekämpa. Hård beskärning och utglesning är ett sätt att motverka svartfläckssjuka. Sjukdomen börjar alltid längst ner på busken, vilket gör den svår att upptäcka i tid. Ta bort angripna skott och blad, även avfallna tas bort och bränns. Och om rosorna haft sjukdomar under sommaren då är det också viktigt att plocka upp alla blad från marken när rosorna fällt löven på hösten. Annars övervintrar svampsporerna i marken under vintern.
Rosrosten börjar på bladens undersida som orange färgade fläckar, snart gulnar bladen och faller av.
Ormbunksavkok mot rosrost, 1 kg ormbunksklipp kokas upp med 10 liter vatten. Låt svalna. Sila och bespruta med avkoket.